Dag 20. Angkor Wat en andere tempels - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Hans en Marleen Stroomberg - WaarBenJij.nu Dag 20. Angkor Wat en andere tempels - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Hans en Marleen Stroomberg - WaarBenJij.nu

Dag 20. Angkor Wat en andere tempels

Door: Hans en Marleen

Blijf op de hoogte en volg Hans en Marleen

30 Januari 2024 | Cambodja, Khett Siem Reab

We kunnen rustig opstarten want we gaan pas om 08.30 weg. Vandaag bezoeken we Angkor Wat. Deze tempel is het nationale symbool van Cambodja en staat op de nationale vlag. Dit tempelcomplex vertegenwoordigd een beschaving die haar tijd ver vooruit was. Vanmorgen zijn een viertal van ons vroeg opgestaan om de zon op te zien komen boven Angkor Wat. Wij vonden 5 uur weg wel heel erg vroeg en hebben dit, net als de meesten van ons, aan ons voorbij laten gaan.

Half 9 stappen we per 2 in de voor ons klaar staande tuk tuk's. De tuk tuk's hebben elk een nummer en het is de bedoeling dat je de hele dag dezelfde tuk tuk neemt. Handig.

We rijden eerst naar het ticket kantoor. Hier wordt een soort pasfoto gemaakt die op je toegangsbewijs kont te staan. Als iedereen een ticket heeft rijden we verder. Ons is al verteld dat we het ticket goed moeten bewaren omdat daar vandaag meerdere keren naar gevraagd zal worden. Later blijkt dat dit inderdaad zo is.

We rijden eerst naar Angkor Wat. Dit tempelcomplex was slechts een onderdeel van de stad Angkor die op haar hoogtepunt zo groot was als het hedendaagse London. Een stad waar destijds naar zeggen bijna een miljoen mensen leefden.

Piseth vertelt ons over Angkor en Angkor Wat. Ik zal het samenvatten, dan kun je nagaan hoe lang zijn betoog was ;)

De Khmer waren hun tijd ver vooruit. In 900 hebben zij zich al bezig gehouden met watermanagement. Angkor is gelegen vlakbij het enorme Tonle Sap meer. De locatie is destijds waarschijnlijk bewust gekozen. De Khmer bouwden een aantal enorme waterreservoirs, de Barays. Op de Barays werd een enorm netwerk aan kanalen aangesloten. Dijken en sluizen hielpen bij de irrigatie van de landbouwgrond en de levering van vers water in de stad. Hierdoor konden de Khmer ook tijdens het droge seizoen de grond van water voorzien en zo meerdere keren per jaar oogsten. Maar het was ook van belang voor de fundering van de tempels. Door het zand nat te houden werd het een stevige ondergrond voor de tempels die van zandsteen en lateriet werden gebouwd. De gewone Khmer (inwoners) leefden destijds in houten huizen die helaas allemaal zijn vergaan. Alleen de tempels zijn overgebleven.

Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1150 onder koning Suryavarman II. Angkor betekent stad en Wat tempel, de tempelstad dus. Het complex is ca. 1,5 bij 1,3 km groot. De tempel is gebouwd op een verhoogd platform van 355 meter lang en 255 meter breed. Het bestaat uit drie lagen, elke laag kleiner dan de laag eronder. Elke laag is omringd door galerijen waar je doorheen kunt lopen. Op de wanden van de galerijen is grafeerwerk aangebracht die in beeld vertellen over gevoerde oorlogen, heilige rituelen en het dagelijks leven in het Khmer rijk.

De vijf torens van Angkor Wat symboliseren Mount Meru, de berg die volgens de Hindoeïstische mythologie de verblijfplaats van de goden is.

De tempel was oorspronkelijk gewijd aan Vishnu, de god die het evenwicht tussen goed en kwaad bewaakt. Toen in 1432 de toenmalige koning en de regering Angkor verliet, bleef de bevolking achter en werd het een boeddhistisch tempelcomplex.

Het bijzondere aan Angkor Wat is dat het naar het westen is gericht. Vroeger werden de mensen begraven met het gezicht naar het westen. Dit is dus een 'begrafenis'tempel en het vermoeden is dat er een koning begraven ligt.

In 1860 ontdekte de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot de tempel tijdens een wandeling door de jungle. Angkor Wat staat sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Heel bijzonder om dit bekende tempelcomplex nu met eigen ogen te zien.

We stappen in de tuk tuk's en rijden verder. Heerlijk zo'n ritje. Het is verschrikkelijk warm en door het windje tijdens de tuk tuk rit koelen we weer een beetje af. We stoppen bij Ta Prohm.

Deze tempel hoort samen met Angkor Wat en Angkor Thom tot de “grote drie”. Ta Prohm wordt ook wel de jungle tempel genoemd en is vooral bekend door Tomb Raider. De wortels van de grote katoenbomen kruipen over de muren. Wat een prachtig gezicht. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vind Ta Prohm denk ik mooier dan Angkor Wat.

Terwijl we teruglopen naar de tuk tuk's zien we een paar apen zitten. Eentje heeft een baby aapje op haar buik. Zo schattig. Terwijl we foto's maken moeten we goed op onze spullen letten, want voor je het weet stelen ze je tas.

We rijden weer verder naar onze volgende stop, de lunch. Wat is het toch prettig dat we hier zelf niks voor hoeven te regelen. Het is iedere keer weer een verrassing wat we voorgeschoteld krijgen. Vandaag is het o.a. een seafood salade en een heerlijke curry. Er is altijd vers fruit na. Lekker.

Na de lunch rijden we naar Angkor Thom. Thom betekent groot, dus grote stad. Er wordt geschat dat er op het hoogtepunt tussen de 80.000 en 150.000 mensen in Angkor Thom woonden. Angkor Thom heeft een oppervlakte van 10 vierkante kilometer. Deze stad is gesticht door Koning Jayavarman VII, een van de belangrijkste koningen uit de geschiedenis van het Khmer rijk. Door de komst van deze nieuwe stad verloor Angkor Wat haar status. Het begin van het verval.

Jayavarman VII was enorm geïnteresseerd in het Boeddhisme en hij begon met een transitie in het rijk van Hindoeïsme naar Boeddhisme.

Precies in het midden van Angkor Thom vind je de bijzondere Bayon Tempel. Deze tempel is gedecoreerd met niet minder dan 216 glimlachende gezichten. Het exacte bouwjaar is onbekend maar men vermoed dat de tempel aan het eind van de 12e eeuw of begin 13e eeuw is gebouwd.

De tempel bestaat uit drie lagen. De eerste twee lagen zijn vierkant en versierd met super gedetailleerde reliëf afbeeldingen. De derde laag is rond met de torens en gezichten. De relief afbeeldingen in de galerijen zijn nog heel goed zichtbaar en vertellen een duidelijk verhaal. Piseth weet er heel veel van en attendeert ons op verschillende details.

Ik vind het wel indrukwekkend al die tempels. Imposant. Knap dat ze die honderden jaren geleden hebben kunnen bouwen met de beperkte hulpmiddelen die ze toen hadden.

We krijgen van Carl de keus of we terug willen naar het hotel of nog een wijnproeverij en een zijde atelier willen bezoeken. Op 4 na kiest iedereen ervoor naar het hotel terug te gaan. Wij ook. We zijn moe van het lopen en alle indrukken en vooral van de hitte. De tuk tuk's staan weer op ons te wachten en we beginnen weer aan een verkoelend ritje. Van mij mag het wel even duren. Lekker relaxed. Onderweg zien we nog een grote groep apen langs de weg. Leuk om te zien. Tegen 4 uur zijn we terug in het hotel.

Om kwart voor 7 worden we weer verwacht voor het laatste gezamenlijke diner. Met ons vertrouwde vervoermiddel rijden we naar de Khmer grill. Het ziet er gezellig uit. We krijgen 4 voorgerechtjes. Een daarvan is gegrilde kikker. [e-1f62c]Uh oké.... Enigszins aarzelend pakken we een kikker. We gaan het proeven. Als je rat hebt geproefd, dan kunnen we dit ook. Volgens mij heb ik het al een keer eerder geproefd, op Bali of in Thailand en vond ik het niet zo gek. Nu ook niet, de smaak is prima. Er zit een beetje weinig vlees aan vind ik. Hans neemt er nog maar eentje. De hoofdgerechten komen en ook hier zit een verrassing bij, dunne reepjes rundvlees met rode bosmier. Je ziet de bosmieren er ook echt tussen liggen. Ook maar proberen. Eigenlijk vind ik de smaak van de mier niet echt terug in het gerecht, het smaakt gewoon prima. Wij hebben deze reis wat het eten betreft onze grenzen wel verlegd!

Na het eten lopen we nog met een aantal naar de nachtmarkt en de pubstreet. Wij kiezen vooral voor het laatste. Wat een drukte is het hier. Het is maandagavond, niet te geloven.

We nemen nog een afzakkertje. Dan lopen we naar buiten waar iemand al naar ons staat te zwaaien of we een tuk tuk willen. Dat willen we wel, want het hotel is nog wel een stukje weg. Voor 3 dollar zet hij ons voor het hotel af. Top. Mooi geregeld. Tegen kwart voor 11 zijn we terug. Ook de laatste avond in Cambodja zit er op. We gaan ons voorbereiden op de terugreis.

• 30 Januari 2024 - 07:48

Elly:

Prachtige verhalen van een bijzondere reis .Een goede terugreis.

• 30 Januari 2024 - 08:07

Lida:

Die tuktuk is toch fantastisch [e-1f929] neem er 1 mee[e-1f973] geweldig over de veluwe toeren [e-1f602]

bijzondere mooie tempels zeg[e-1f929]

het was voor jullie een mooie tijd [e-1f970] nu op naar huis goed terugreis samen liefs

• 30 Januari 2024 - 09:31

Dank je wel Elly.

• 30 Januari 2024 - 09:33

Ja Lida ik zie ons wel zitten in zo'n tuk tuk over de Veluwe. [e-1f60a]

Ja het was een prachtige reis! Nu wachten op de vlucht naar Singapore.

• 30 Januari 2024 - 10:56

Pita,cees:

Pita wat een mooie verhalen om telezen ,en hebben jullie veel gezien ,we wensen jullie en goede Vlugt terug, liefs pita , Cees

• 30 Januari 2024 - 14:20

Jannie Hamstra :

Heb jullie belevenissen gevolgd.

Prachtige foto's een geweldige reis .

Goede terugreis.

• 30 Januari 2024 - 15:54

Hans En Marleen :

Dank je wel Jannie. We zijn inmiddels in Singapore.

• 30 Januari 2024 - 15:56

Hans En Marleen :

Dank je wel Cees en Pita. Wij zijn er klaar voor. Morgen zijn we weer in NL als t goed is.

• 03 Februari 2024 - 01:50

Ed:

Jammer dat jullie maar één dag bij de gtempelszijn geweest, de Angkor What heeft op de begane grond een zeer indrukwekkende versiering op de muren van hun godsienst. Ga er nog eens naar toe en dan minimaal drie dagen.

Vind het ook omslachtig dat jullie via Singapore terug zin gekomen, ik doe altijd (ben er 3 x geweest) naar Bangkok en daar dan naar Amsterdam, een dagvlucht met de KLM.